Molimo Vas popunite sva obavezna polja i pokušate ponovo.
BOLESNA STABLA KATALPE (CATALPA BIGNONIOIDES)
Lice grada, Bosanska Krupa Kreiran: 24 Apr. 2014 12:35

U ulici 511 sbb na potezu od benzinske pumpe do robne kuće i u naselju Lamele (središnji park) su zasađena stabla katalpe (Catalpa bignonioides) koja su masovno zaražena biljinim ušima i koja im nedozvoljavaju da se razvijaju normalno (neka su stabla već poprilično zakržljala). Znači da hitno treba izvršiti oprašivanje bolesnih stabala. Također sam primjetio opštu slabu ili nestručnu brigu o stablima u Bosanskoj Krupi što je i pomalo apsurdno, jer se radi o gradu koji dosta ovisi o stablima i šumi.

Hvala unaprijed i LP!


Issue_full_u_

Podijeli problem
Fbshare2x Twshare2x

Komentarišite problem (2 komentar)


Morate se prijaviti da bi komentarisali problem

Logo_small_407086_2499836419316_734222382_n
Emina Smajlagić      oko 4 godina
zasto vam ovaj problem ima status rijesenog? ne vidim neki odgovor od opcine, mozete li podijeliti sa nama kako je ovo rijeseno?

Picture?type=square
AmraIgor Mazalica      oko 4 godina
PS Slika je originalna...
No-photo

0
3325
Pregleda
2
Komentara

Molimo da se prijavite da biste glasali

STATUS: U POSTUPKU RJEŠAVANJA

Izlazak na teren nadležne službe

Poštovani,
Uposlenici Službe za poljoprivredu, razvoj, poduzetništvo i obrt su obišli navedene lokacije dana 05. 05. 2014. godine i konstatovali slijedeće:

Listovi Catalpi su u razvojnoj fazi formiranja liske, lisne površine 5-8 x 8-10 cm.

Na naličju listova donjih grana krošnje,  primjećuje se prisustvo biljnih ušiju, što je uzrokovalo kišovito vrijeme, visoka relativna vlažnost vazduha uz dnevne temperature od 10 0 C, što pogoduje razvoju biljnih ušiju na voću i ukrasnom bilju.

Štete koje nanose lisne uši ogledaju se  u  sisanju biljnih sokova na organima biljke,  rezultat je kovrčanje lišća (simptomi prisutni na Catalpama), sušenje na mjestu sisanja, nekrotiziranje tkiva,  te venuće i propadanje cijele biljke u slučajevima jačeg napada.

Indirektne štete nastaju kao posljedica lučenja medne rose i prenošenja virusnih bolesti. Mednu rosu posjećuju mravi, zbog čega  je prisutnost mrava siguran znak da je biljka napadnuta lisnim ušima (simptomi prisutni na Catalpama). Na biljne dijelove onečišćene mednom rosom naseljuju se i gljive čađavice koje uzrokuju potamnjenje tih dijelova i slabiju asimilaciju, što rezultira manjim porastom biljke.

 U slučaju kada je došlo do zaraze lisnim ušima od mjera suzbijanja  najbrži efekt ima primjena pesticida.

Primjena zaštitinih sredstava iz grupe insekticida u urbanim područjima preporučuje se uz primjenu specijalnih agregata sa visokim klirensom – atomizeri, uz posebne mjere opreza i tretiranje isključivo u kasnim noćnim satima.

Na ukrasnom bilju obavezno je praćenje radne karence koja označava potrebno vrijeme koje treba proteči od tretiranja do ponovnog ulaska u nasad, zbog čega ne preporučujemo primjenu insekticida (u konkretnom slučaju) jer se radi o najfrekventnijoj ulici i najvećem stambenom naselju u gradu.

Zbog opasnosti koju može uzrokovati primjena pesticida na navedenim lokalitetima smatramo da bi se u konkretnom slučaju trebalo pokušati smanjiti brojnost lisnih ušiju primjenom žutih ljepljivih ploča ili folijarnim tretiranjem biljnim pripravkom od koprive,  a za ubuduće primjenjivati mjere preventivne zaštite kako bi se izbjegli jači napadi lisnih ušiju a time i štete koje uzrokuju na ukrasnom bilju. 

Na najadekvatniji način problem ćemo postepeno rješavati kada dozvole vremenski uslovi. U proteklom periodu nismo mogli jer zbog obilnih kiša to nije bilo moguće.

28 May. 2014 08:47